ROTKO Alumnit ry

Jokaisella ROTKOn aktiivilla seuraa opiskelija-ajan päättyminen ja opiskelijakunnan aktiivitöistä luopuminen hallituksen tai edustajiston jäsenenä. Siksi vuonna 2017 on perustettu ROTKO Alumnit ry, joka on yhdistys ROTKOn entisille aktiiveille, joita edelleen kiinnostaa osallistua opiskelijakunnan toimintaan.

ROTKOn alumnit toimivat työelämään siirtyessään siteenä työelämän, oppilaitoksen ja opiskelijakunnan välillä auttaen opiskelijoita luomaan kontakteja työelämään. Alumnit osallistuvat erilaisiin tapahtumiin, pitävät koulutuksia ja kertovat omista kokemuksistaan opiskelijakunta ajaltaan sekä auttavat sen hetkistä opiskelijakunnan hallitusta. Alumnit myös tekevät jokavuotisia hyväntekeväisyystempauksia, joiden kohde päätetään erikseen joka vuosi.

Tälle sivulle ROTKOn alumnit päivittävät blogia, tervetuloa seuraamaan meidän toimintaa!

Kuva ROTKOn alumnit ry:n vuoden 2020 hallituksesta istumassa portaillaKuvassa alumnit ry:n hallitus vuosimallia 2020

(Julkaistu 17.4.2023)

Alumiinista

Alumiinia käytetään hyvin moniin eri käyttötarkoituksiin esimerkiksi teollisuudessa, rakennusalalla, terveydenhoidossa, kuvataiteessa sekä ilmailussa. Alumiinia käytetään usein yhdessä muiden aineksien kanssa, sillä vaikka alumiini on itsessäänkin jo hyvin mukautuva, saa siitä enemmän irti symbioosissa.

Alumiinia on helppo muokata eri käyttötarpeisiin, se on hyvin kestävää ja taipuisaa, se ei hajoa helposti, se on myrkytöntä ja täten ympäristölleen ystävällistä. Alumiini on myös hyvin käyttökelpoinen materiaali luonnossa esimerkiksi metsäteollisuudessa edellä mainittujen ominaisuuksiensa puolesta. Alumiinia on myös helppo kierrättää, joten sitä on yleensä saatavissa jo valmiiksi jalostetussa muodossa; tämä onkin taloudellisesti kestävä ratkaisu.

Alumiini näyttää tyylikkäältä ja erilaisilla tekniikoilla sen pinta saadaan tarvittaessa muutettua todella näyttäväksi.

Joona: "Hei Pekka, mitä muuta mun piti kirjoittaa tähän blogitekstiin alumiinista?"
Pekka: "Ai mistä alumiinista? Sun piti kirjoittaa se meistä ROTKOn ALUMNEISTA!"
Joona: "Eikä? Mitäs me nyt tehdään kun mulla on jo tässä valmis teksti?"
Pekka: "Laitat siihen vaikka jotain, että korvaa jokainen alumiini-sana alumnilla. Jos se olisi sitten hyvä."

Eli arvoisa lukija: kuten ehkä huomaat, ROTKOn alumiineista on moneksi. Tällaiseen seokseen on hyvä sulautua mukaan.

- Joona Jauhiainen, ROTKO Alumnit ry:n jäsen

(Julkaistu 16.2.2023)

Muutama vuosi aktiivina antoi läjäpäin eväitä moniin elämän tilanteisiin

Synttärit? Hoituu. Tyttöjen mökkiviikonlopun järjestäminen? Ei ongelma. Tiukka aikataulu? Ei, en menetä yöunia. Organisointitaidot hioutuvat huippuunsa opiskelija-aktiivi aikoinani ja se on siivittänyt minua omassa elämässä vaivattomasti eteenpäin.

Minulta ja monelta muulta vanhalta opiskelija-aktiivilta on aktiiviaikana ja sen jälkeen kysytty, mitä taitoja opiskelijakunnan toiminnassa mukana oleminen on antanut. Nyt muutaman vuoden jälkeen olen omalla kohdalla käsittänyt, että osaan järjestää tapahtuman kuin tapahtuman tuosta noin vain! 

Nykyisin muutaman hengen tapaamisen järjestäminen ei aiheuta suuria mielenliikkeitä tai kuumeista pohdintaa, unettomista öistä puhumattakaan. ROTKOn hallituksen jäsenenä pääsin järjestämään, juontamaan ja vetämään tapahtumia suurelle joukolle, joten “pienet” tapahtumat enää hetkauta millään tavalla.

Luokkakokouksen järjestäminen taitojen koetuksena

Järjestin kesällä 2022 yläasteen luokkakokouksen. Silloin kun kokouksen päivämäärä (25.6.2022) yläasteella sovittiin, emme tietysti tajunneet samalla sopia siitä, kuka ottaisi järjestelyvastuun. Tai edes kenen pitäisi muistaa koko asia. Teini-iässä sitä varmaan ajatteli, että Anssi Kelan 1972-kappale sysäisi jonkun oikeana hetkenä toimintaan. Niinhän sitä luulisi!

Nohevana, entisenä rotkolaisena, tarrasin härkää sarvista. Minua ei huolestuttanut entisten luokkakavereiden välimatkat (Rovaniemi-Kemi-Tornio-akseli opetti etäisyyksien hallintaa), budjetointi (pitihän se pääsyliput osata hinnoitella ja ostopäivät määrätä, tarpeellisten tarvikkeiden hommaamisesta puhumattakaan) tai varausten tekeminen (kun aloittaa suunnittelun tarpeeksi ajoissa, pystyy kilpailuttaa ja etsiä parhaan vaihtoehdon). 

Kymmenen vuoden päästä uusiksi

Luokkakokous onnistui loistavasti! Tila oli riittävän iso, tarjoilut maistuivat ja kaikilla oli kivaa. Paras kiitos ja tyydytys tapahtumien järjestämisestä tulee siitä, kun huomaa ihmisten nauttivan olostaan. 

Tällaiset taidot eivät ole itsestäänselvyys. On hauska todeta vuosienkin jälkeen, että kerran opitut taidot eivät katoa mihinkään!

Järjestäkää ihmiset tapahtumia, nyt kun taas voi!

Eveliina Kallunki

Ps. Tässä nykyisen alumnien hallituksen kokoonpano: Joni Lalli (pj), Eveliina Kallunki (vpj), Mikko Saviaro, Katri Vaarala, Ari Ryynänen, Leo Bastman ja Jarmo Nikumaa. ROTKOn entinen aktiivi, liity mukaan alumnien yhdistykseen! Laita viestiä rotko.alumnit(at)gmail.com

(Julkaistu 3.5.2022)

Kevät on saapunu Suomeen, ja niin on myös linnutki!

Leo Alumnien klaanista tässä, moikkelis vaan kaikille. Olen pyöriny oikeestaan koko opiskelija-aikani ROTKOn toimistolla, 2014-2019 ja siitä eteenpäin aina sillon tällön. Muistan päässeeni mukaan toimintaan kaudelle 2017 lupaamalla keittää toimiston parhaat kahvit ja sen jälkeen saamalla tarpeeksi ääniäkin. Nykyään sitten alumnitoimintaa kohentamassa... vai oliko se alumnitoiminnassa koheltamassa? Minulla on aina vähän mennyt käytäntö edellä, määreet perässä 😀

Toiminnasta ja porukasta on sen verta mieleenpainuvat muistot jääneet, että tulee aikataulujeni mukaan käytyä lomailemassa toimiston sohvalla ja tekemässä siitä strategisia iskuja eräkohteisiin sille napapiirin toiselle puolelle. Ja alumnuksissa kun on, saa aina välillä nähdä wanhoja partoja muuallaki ku somessa. On kerta toisensa jälkeen valloittava tunne, kun astuu toimistoon ja ilmapiiri on kuin ei olisi oikeastaan ollut kauan poissakaan. Alumni palaa ROTKOon vähän ku Nuuskamuikkunen palaa Muumilaaksoon, paitti että ei aina vain kerran vuodessa.

Ja jos meiän RY:stä pitäs jotakin sanoa nii ainakin se, että me ei olla mikkään hautakivi. Kohellu- kohennuksessa on puolensakin; peilityynen pinnan alla kuplii eloa ja suunnittelua opiskelijan pään menoksi edelleen. Niille jotka sitä kaipaa luoda ja niille jotka sitä kaipaa kokea on meän organisaatio olemassa.

Milläpä hyvän hätistäisi.
- Leo B, '22

(Julkaistu 26.2.2021)

Morjesta vaan kaikille,

Mie olen Lallin Joni ja toimin tällä hetkellä ROTKOn Alumnit RY:n hallituksen puheenjohtajana. Aloitin opiskelijakuntatoimintani vuonna 2012 vielä silloisessa Rovaniemen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Camoksessa, joten pitkään olen näissä hommissa mukana kulkenut. Tunsin olevani etuoikeutettu, kun pääsin mukaan luomaan silloin uutta Lapin ammattikorkeakoulua ja meidän opiskelijakuntaamme ROTKOa. ROTKOssa olinkin sitten kaksi ensimmäistä vuotta hallituksen puheenjohtajana vuosina 2014-2015.

ROTKO ei ole ikinä lähtenyt sydämestäni mihinkään. Minulle opiskelijakunta oli ja on paljon enemmän kuin työpaikka, se on meidän kaikkien toimijoiden perhe. Olen opiskelijakuntavuosieni aikana luonut mahtavan verkoston ympäri Suomen loistavien tyyppien kanssa ja edelleenkin kun ROTKOn toimistoilla pyörähdän, vastaanotto on erittäin lämmin. Tunnen olevani aina tervetullut mukaan, vaikka vuosia vieriikin.

Alumnit RY on erittäin hieno tapa helpottaa ”järjestökrapulaa”, joka monelle entiselle opiskelijakuntatoimijalle iskee, kun opiskelut päättyvät ja on aika suunnata seuraaviin hommiin. Itse koen alumnien toiminnan tärkeänä osana opiskelijakuntaa, koska me toimimme myös siltana työelämään ja eihän sitä käy kieltäminen, olemme tarvittaessa erinomainen nakkikone, kun opiskelijakunta meitä tarvitsee 😀

Yhdessä Alumnit RY:n hallituksen kanssa suunnittelemme sitä, miten voimme omalla toiminnallamme tukea ja kehittää opiskelijakuntaa, kuin myös omaa yhdistystämme. Kaipaammekin uusia ihmisiä rohkeasti hakemaan mukaan alumnien toimintaan, koska uusilla toimijoilla on varmasti hyviä tuoreita ajatuksia yhteisömme kehittämiseen.

Tällä hetkellä, kun kirjoitin tätä tekstiä ROTKOn toimistolla, kuunnellen nykyisten hallituslaisten ja työntekijöiden suunnitelmia tulevaisuuden ROTKOa ajatellen, oloni on nostalginen ja luottavainen. On mahtavaa kuulua tähän perheeseen, jota myös Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ROTKOksi kutsutaan.

Kiitos kuluneista vuosista kaikille mukana olleille, odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Joni Lalli

ROTKOn Alumnit RY:n hallituksen puheenjohtaja

(Julkaistu 26.8.2020)

...koska järjestötoiminta on niin kivaa!

ROTKO Alumnit ry ei ole mikä tahansa kerho. Nyt me haluamme kertoa, miksi me emme lähde pois opiskelijakunnasta kulumallakaan ja mitä me vielä ROTKOn sivuilla roikutaan.

“One more year, one more year” oli taatusti tuttu lause meille jokaiselle opiskelijakunnan aktiiville, oltiin me oltu joko hallituksessa tai edustajistossa. Yleensä siinä niin kävikin, että aktiivisimmat toimijat jatkoivat vuodesta toiseen. En kuitenkaan väitä, että meistä ketään olisi suuremmin painostettu tai muuten sysätty asettumaan ehdolle kerta toisensa jälkeen (eipä vissii). Loppujen lopuksi, meitä kaikkia entisiä ja tietysti nykyisiä opiskelijakunnan toimijoita on ohjannut kiinnostus, halu vaikuttaa, halu tehdä jotain oikeasti hyödyllistä ja tietysti pitää hauskaa.

Opiskelija-aikakin loppuu aikanaan

Sitten joskus aktiiveille koittaa se päivä, kun opiskeluaika päättyy ja toimijat valmistuvat omista koulutusohjelmistaan työelämään. Se jos mikä on kauhistuttavaa, sillä se pakottaa meidät osaltaan irtaantumaan tutusta ja turvallisesta, joskus hermoja raastavasta perheestä. Opiskelijakunta on yhteisö, josta voi lähteä, mutta se ei lähde millään meistä toimijoista. Ja jatkuvuus on tärkeää, jotta opiskelijakunta pystyy kehittymään. Vanhat kehäketut jakelevat mielellään neuvoja, kun heille annetaan siihen mahdollisuus! Siksi vuonna 2017 on perustettu ROTKO Alumnit ry. Näin me entiset toimijat voimme olla edelleen hyödyksi, ainakin yrittää olla.

Ja tarkoitus todellakin on olla hyödyksi. ROTKO Alumnit ry:n hallitus järjestäytyi uudelleen syksyn alussa ja toiminta on nyt muutaman lämmittely vuoden jälkeen tarkoitus käynnistää toden teolla. Alumnit toimivat linkkinä työelämän, AMKin ja opiskelijakunnan välillä. Me tuomme työelämän lähemmäs opiskelijoita, jotta heidän siirtyminen työelämään olisi mahdollisimman mutkatonta. Työelämälähtöisiin tapahtumiin osallistuminen, koulutuksien järjestäminen opiskelijakunnan ja AMKin apuna sekä tietysti opiskelijakunnan työn apuna oleminen ns. auttavan asiantuntijan roolissa ovat asioita, joita alumnit pyrkivät tekemään.

ROTKOn alumnit ovat entisiä opiskelijakunnan aktiiveja

Keitä nämä ROTKOn alumnit sitten ovat? Me olemme toimijoita opiskelijakunnan eri vuosilta, joilla on edelleen kiinnostusta osallistua toimintaan ja kantaa oma panostus mukaan opiskelijakunnan toimintaan. Toimimme lähinnä opiskelijakunnan taustalla, välillä astutaan parrasvaloihin pyydettäessä, järjestetään jokavuotisia hyväntekeväisyystempauksia ja kirjoitamme tätä blogia. Ja tietysti haalimme joukkoomme uusia entisiä ROTKOn toimijoita!

Näin meidän ROTKO-perhe pysyy kasassa ja meille ei tule niin onttoa oloa. Ja samalla tehdään vähän hyvää ja hyödyllistä siinä sivussa.

Innostunein terveisin

Eveliina Kallunki
ROTKO Alumnit ry:n hallituksen jäsen